Petrovsko 1, 49234 Petrovsko
Tel: 049/348-196

Udruge

Događanja


pregled događanja

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko


Rezultati

Uduruga kuburaša

U održavanje starih tradicija na zagorskim prostorima svakako možemo ubrojiti i pucanje iz pištola. Uostalom, da je tome tako, potvrđuje podatak da je u Hrvatskoj registrirano 20 takvih udruga građana — najviše upravo u zagorskoj regiji (podatak se odnosi na početak 2008. godine). Osnovno oko čega se sve vrti je oružje — pištola koja je izrađena od drva i specijalne vrste čelika, a puni se barutom. Da bi došlo do što zvučnijeg pucnja, cijev u koju je stavljen barut «zaštopa» se što tanjim i rastvornim papirom. Do opaljenja (eksplozije) dolazi udarom igle u «kapslu», što ima za posljedicu stvaranje iskre koja pali ba- rut. Riječ je, zapravo, o oružju napravljenom po uzoru na nekadašnje «kubure» kakvima su se u borbama pred nekoliko stoljeća služili i daleki preci ovih naših današnjih «kuburaša» i u ovim krajevima.

0 tradiciji pucanja svjedoče nam i pisani izvori iz okolnih župskih spomenica (Radoboj i Jesenje). Spominje se «pucanje protiv tuče» (uz što glasniju zvonjavu crkvenih zvona). Bilo je i protokolarnog pucanja, uz ono tradicionalno na Uskrs, o čemu nam svjedoči Spomenica Osnovne škole Petrovsko: «Dne 24. travnja 1879. slavio se je srebrni pir njihovih veličanstava cara i kralja Franje Josipa na Kono- bi svečanim načinom. U devet satu ujutro čitana je, uz sjajno rasvijetljenu crkvu, služba božja, ko- joj prisustvovaše sva školska mladež, sa svojim učiteljem, te lijepi broj župljana. Pod misom pucano je iz mužara na «salve», a iza «Carske himne» koju otpjeva mladež, završena je ova rijetka i lijepa svečanost».

Osnivačka skupština Kuburaškog društva «Petrovska pištola» održana je 2. lipnja 2007. Za pred- sjednika je izabran Mirko Pondeljak, a za dopredsjednika Milan Fruk. Funkciju zapovjednika vrši Davor Pondeljak, tajnika Ivica Šanjug, a blagajnika Goran Slavković. Upravni odbor čine još oružar - skladištar Vinko Hršak i Marijan Kunštek. Dio članova je iskustvo za rad ove udruge u pucanju stjecao u drugim takvim udrugama, kao što je «Složna kubura» Pregrada. Da bi se bilo član potrebno je potpisati pristup- nicu, platiti 100,00 kuna članarine, a načelno je potrebno, ali nije uvjet, nabaviti pištolu. Kuburaško društvo «Petrovska pištola» svoj prvi službeni nastup, kao registrirana udruga, imalo je na proslavi Uskrsa 2008. godine na Petrovskom pucanjem uz župnu crkvu sv. Petra i Pavla. Pripreme su odradili na Veliku Subotu u popodnevnim satima na prostoru Planinarskog doma u Gornjem Benk- ovcu. Obzirom na položaj Doma, pucnji iz pištola čuli su se gotovo po cijeloj općini Petrovsko. Nakon priprema članovi Udruge pridružili su se dečkima iz Preseke - Zapad, koji tradicionalno na Uskrs pucaju karabitom iz plastičnih kanti zapremnine sto i dvj esto litara. Na Uskrs prvi pucnjevi čuli su se u 5,30 sati u prohladno jutro prije jutarnje mise i blagoslova hrane te po njezinom završetku.

Na području Općine, uz ostale, spomenimo nastup prilikom obilježavanja Dana općine i Dana župe, koji se slave na Petrovo. Članovi ove Udruge ne drže se samo područja svoje Općine. Nastupali su u svojim novim živopisnim ilirskim odorama u Pregradi prilikom županijske izložbe stoke i konja, a svojim su pucanjem najavili tradicionalno paljenje krijesa — na Ivanje kod kapele Sv. tri kralja. U protekle dvije godine svojeg djelovanja Kuburaško društvo «Petrovska pištola» okuplja, u prosjeku, oko 50 članova - zaljubljenika u pucanje i čuvanje starih tradicija ovoga kraja.U subotu 02.06.2007.godine u društvenom domu općine Petrovsko, održana je osnivačka skupština udruge kuburaša "Petrovska pištola, na kojoj je bilo prisutno oko 20 građana zainteresiranih za članstvo u takvoj udruzi.

Za predsjednika udruge izabran je
PONDELJAK MIRKO, kontakt 049/371-646, 091-513-9019,

Za dopredsjednika udruge izabran je
FRUK MILAN,

Za tajnika udruge izabran je
ŠANJUG IVICA, kontakt 091-348-4966,

Za zapovjednika kuburaša izabran je
PONDELJAK DAVOR, kontakt 091-897-1977.

Članarina u udruzi biti će 100 kuna, a budući članovi trebaju Upravnom odboru podnjeti pristupnicu za prijem u udrugu. Prvi nastup članova udruge bio je dana 28.06.2007.godine /četvrtak/ u 17,00 sati, kada su pucnji iz kubura najavili obilježavanje "Dani Općine Petrovsko", odnosno Dan kulture i umirovljenika.