Petrovsko 1, 49234 Petrovsko
Tel: 049/348-196

Udruge

Događanja


pregled događanja

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko


Rezultati

HPD „Brezovica“ Petrovsko

Ideja o osnivanju planinarskog društva potekla je od preminulog Mirka Križnika — Ačka. Uz njega tom su se inicijativnom «zarazili» Janko Presečki, Ivica Hršak, Milan Frljužec i Ivica Šanjug. Osnivačka skupština, na kojoj je za predsjednika Hrvatskog planinarskog društva «Brezovica» Petrovsko izabran Antun Presečki, održana je 21. travnja 2001. Za dopredsjednika je izabran Ivan Šanjug, te članovi Janko Presečki, Ivica Hršak i Željko Mališ. Nadzorni odbor čine Damir Vidović, Eduard Presečki i Robert Poslončec, a Stegovni sud Ivica Žlepalo, Milan Frljužec i Franjo Presečki. Za tajnika Društva izabran je Mirko Križnik, a danas tu dužnost obavlja Mladen Sitar.

Od prvog dana djelovanja sve je bilo podređeno tome da se sagradi dom jer ocjena je mnogih, koji su bili na ovoj lokaciji, da je ovaj kraj «Bogom dan» da i on bude jedna od točaka brojnih planinarskih putova i staza koje vode po Hrvatskom zagorju. Za lokaciju doma određen je prostor koji se nalazi između vrha na kojem se nekad nalazila kapelica sv. Jušta i sela Benkovec Gornji, odnosno njegova zaselka Ovčari.

Uslijedilo je, nakon otkupa potrebnog zemljišta, niz akcija na izgradnji doma. Na dan završetka, prve planirane etape, vanjskih radova te prizemnog dijela, Društvo je obilježilo petu godinu djelovanja. Tom je prilikom upućena i zahvala Andriji Svečnjaku, tadašnjem predsjedniku Općinskog vijeća, te načelniku Željku Presečkom, koji su imali velikog razumijevanja i uvijek davali moralnu i materijalnu potporu realizaciji ovoga zahtjevnoga projekta.

Članovi Hrvatskog planinarskog društva «Brezovica» Petrovsko otvaranje svojeg doma — «Ačkove hiže» upriličili su 23. travnja 2006. Učinio je to, simboličnim rezanjem trobojnice, dožupan Zorko Vidiček, koji je tom prigodom čestitao na ovom građevinskom zdanju te poželio da na ovom prekrasnom prostoru bude što više onih koji će tu provoditi trenutke odmora. Isto tako uputio je zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju Doma. Novosagrađeni Dom blagoslovio je vlč. Dragutin Smrkulj, petrovski župnik. Planinarski dom bio je domaćin 18. lipnja 2006. šestog sleta planinara Krapinsko-zagorske županije. Sudjelovali su članovi iz 15 planinarskih društava pristiglih iz Zagreba, Križevaca, Ludbrega, Varaždina i Hrvatskog zagorja.