Petrovsko 1, 49234 Petrovsko
Tel: 049/348-196

O Općini

Događanja


pregled događanja

Anketa

Koliko često posjećujete ovu stranicu?
  Redovito

  Često

  Rijetko


Rezultati

Povijest

Danas nosimo ime Petrovsko, a stoljećima se mjesto zvalo Konoba. Tragičan 28. studeni 1943. kao da je izbrisao naše sjećanje na prošlost. U požaru su spaljena 94 domaćinstva, a ujedno u spaljenom Župnom dvoru nestali su dokumenti i knjige koje su govorile o nama. Postali smo ne samo pogorelci, nego i ljudi bez prošlosti. Predanim radom, posebno franjevca i svećenika oca Paškal Cvekana prikupljeni su i sažeti mnogi povijesni podaci. Prošlost izgrađuju sitnice, raznobojni, pomno poslagani kamenčići mozaika, ali prošlost nije lomljiva sitnica, koju zaboravnost i nehaj mogu prezirno nogama nadutosti gaziti i razbijati. Konoba, kao izvorni naziv Župe Svetog Petra u Petrovskom traži odgovor. Zašto se tako zove i koji je razlog takovog nazivanja? Razlog da se Petrovsko izvorno zvalo Konoba treba tražiti u inače poznatoj činjenici iz povijesti krapinskog kraja u tome što su plemići iz Krapine i Kostela na području današnjeg Petrovskog na svojim posjedima imali vinograde, a uz njih i svoje ladanjske kurije, gdje se u podrumima čuvalo i dozrijevalo vino. Više takovih prostorija Konoba na Petrovskom brijegu bile su i posebno poznate Konobe pa je i taj prikladan brijeg zvan Konoba.

Konoba se spominje 1334.g. u najstarijem sačuvanom popisu župnih crkava u Zagrebačkoj biskupiji. Mjesto se svakako spominje i prije 1334.g. jer inače Arhiđakon Gorički Ivan ne bi u svojoj knjizi Statura 1334.g. mogao zapisati: "ITEM ECCLESIA SANCITI PETRI DE CONOBA". Na žalost, arhivska građa ne postoji za Konobu sve do 17.st.

Na današnjem mjestu u samom Petrovskom sagrađena je župna crkva u čast svetog Petra, a po nekim značajkama građena je u stilu gotike. Od 1661.g. se uz crkvu spominje i Župni dvor. Nedaleko od same župne crkve na brdu iznad mjesnog groblja koje je na toj lokaciji od 1710-1730 g. nalazi se kapela Svetog Benedikta, a sagrađena je između 1749. i 1758.g. U široj okolici nalazi se još nekoliko manje važnih kapelica.

Početak školstva u mjestu datira od 15. travnja 1867.g. kada je položen kamen temeljac prve učionice. Zasluge za početak školstva posebno pripadaju tadašnjem župniku Markovcu te lokalnim odbornicima i drugim uglednicima. Prvim učiteljem imenovan je Vjekoslav Kanceljak. Posebno je bio omiljen učitelj Mirko Hrvoj koji je ujedno podučio i postavio temelj današnjoj glazbi. Zahvalni Petrovčani na njegov su grobni spomenik stavili natpis "Premda te grobni kamen tamo skriva, spomen tvoj tu u nas uvijek prebiva". Pod konac 19.st. osnovana je Općina Konoba sa sjedištem u Krapini. Dugo se vodila borba da Konoba postane samostalna općina sa sjedištem u Konobi, odnosno Petrovskom. Do odcjepljenja je došlo 1904.g. i u novooblikovanoj općini prvi načelnik je bio Mijo Hršak. Prijelomna je godina 1943. kada je u požaru spaljena i općinska zgrada, a općina je formalno dokinuta 1956.g. Općina Petrovsko je ponovno ustrojena 20. travnja 1993.g. u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj kao dio Krapinsko-zagorske županije.